lauantai 13. toukokuuta 2017

Taaperon puheen kehitystä

Meidän taapero on nykyään menevää sorttia, vaikka ei vielä ole innostunut kuitenkaan juoksemaan, mutta muulla tavalla on nopea liikkeissään esim. kiipeilemään ja tyhjäilemään laatikoita ja kaappeja. Kävelemään meillä opittiin 1v 1kk ikäisenä, jonka jälkeen vauhtia on sitten riittänyt. Mitäs hänen puheelleen sitten kuuluu?

Poika ymmärtää jo melko hyvin lauseita kun sanon: mennään pesemään hampaat ja hakee hammasharjan laatikosta, vaihdetaan vaippa ja hakee vaipan korista tai kun sanon: mennään ulos, niin menee vaunujen luokse hakemaan ulkovaatteet, osaa vilkuttaa ja sanoa hei kun sanotaan "hei hei" ja osaa joskus tuoda roskat roskiin kun näytän mihin tuodaan.

Sanoja tulee hei, vaipah (vaippa), kiiti (kiitos) lampuh (lamppu), tätä (täti), kissa (ksss), äiti, iss (isi), napa, ei ja jee. Lamppua hoetaan nyt eniten ja välillä kaikki on lamppuja :D

Nyt tulee suurinpiirtein 11 sanaa, eikä tässä tosiaan ole vielä mitään kiirettä kun poika täyttää vasta 1v 3kk ja netistä lueskelin, niin 1,5v sanavarasto on suurinpiirtein se 30-50 sanaa ja tämäkään ei varmaankaan ole niin tarkkaa, jos ei nyt justiin tuo määrä täyty 1,5v iässä. Näin luki siis MLL:n sivuilla.

Onneksi tuohon on vielä aikaa pari kuukautta, vaikka välillä stressaan tuleeko niitä nyt tarpeeksi ja kaikkihan oppivat asiat omassa tahdissaan, ettei tässä huolta pitäisi vielä olla. Reilu viikon päästä onkin neuvola, missä katsotaan pojan kävelyä ja puheen kehitystä muutenkin niin on hyvä kun on vähän asioita ylhäällä. :)

Mitkä ovat olleet teidän lasten lempisanoja tässä iässä? :)

2 kommenttia:

 1. Mun mielestä neuvolan kriteerit ei ole ihan noin tiukat, kuin mitä olet lukenut,joten en usko että teillä neuvolassa huolestutaan vaikkei pojalle tulisi tuosta yhtää lisää sanaa sinne 1,5v mennessä vaikka luultavasti tulee..
  Meillä esikoinen oppi ekat sanat 10-12kk iässä mutta hän "unohti" aina.. Eli oppi sanoja n 5-10 kpl ja sitten ne jäi,tuli uudet 5-10 kpl ja ne jäi jne. 2vuotia neuvolassa oli vain vähän sanoja käytössä,silloin kai normaalisti ois saanut ajan 2,5 Vuotis neuvolaan,mutta me ei saatu kun pojan sairauden takia käytiin neuvolassa joka viikko.. No ei mennyt tuosta 2v neuvolasta kuin ehkä kuukausi nii poika alkoi puhua suoraan pitkillä lauseilla.. Eli hän hyppäsi suoraan 3-4 sanan lauseisiin ja kun oli ollut aluksi jäljessä puheessa verrattuna saman ikäisiä kavereihin,niin menikin heistä parissa kuukaudessa ohi.. Eli puhe aukesi tosi nopeasti sitten kun oli auetakseen.. Toi toinen sitten onkin jo 1,5 vuotiaana puhunu jo sujuvasti pitkiäkin lauseita.. Aloitti varmaan samassa iässä kuin esikoinen, mutta hän ei unohtanut sanoja vaan niitä kerääntyi koko ajan lisää ja sitten tuli 2 sanan lauseita ja 3 jne. Ja tosiaan jo paljon ennen 2v neuvolaa on puhunu niin hyvin,että 2v neuvolassa ei edes puheesta puhuttu mitään 😄
  Ja on toki neuvolastakin kii,mutta paljon ratkaisee se että ymmärtääkö lapsi.. Meillä esikoisesta ei ollut huolta koska hän ymmärsi monimutkaisiakin käskyjä jo tosi pienestä,niin neuvolassa sanottiin, että pääasia on että ymmärtää,kyllä se puhekin sieltä sitten tulee..
  Eli en näe teillä olevan mitään huolta kun lapsi ymmärtää ja sanoo joitakin sanoja.
  Ja sitten on hauska kun sanotaan että puhe jää jalkoihin eli että varhain ja paljon liikkuvat lapset oppii myöhemmin puhuun, niin meillä esikoinen lähti käveleen tasan 1v eikä ollut kova liikkumaan ja sairauskin sen liikkumisen myöhemmin esti, silti lähti kunnolla puhumaan vasta 2v kun taas toinen joka lähti aikasin puhuun,lähti myös käveleen 10kuisena ja oli tosi menevä ja vilkas lapsi.. Eli meillä ei ole pitänyt paikkaansa se. Ja tosiaan pienempi oppi aika samaan aikaan sekä käveleen että puhumaan eli opetteli kaksi isoa asiaa samaan aikaan vaikka monesti sanotaan että lapsi keskittyy yhtenä kerrallaan.
  Noista lempisanoista,miten musta tuntuu että toi lamppu on monien lasten lempisana ja ensimmäisten sanojen joukossa.. Meillä pojilla ollut molemmilla aika ekoja sanoja se. Ja sitten yks ihan lemppareista on ollu "avaa" ihan kaikkea on pyydetty avaan ihan vaan siitäkin ilosta että osaa sen sanallisesti pyytää 😂 "auto" on kans ollu yksi ja pienemmällä tais olla myös "maila" isommalla "pallo" ja "anna" on ollut molemmilla.. Siinä muutamia eniten käytettyjä..
  Tuli taas pitkä kommentti. Mutta älä siis tressaa pojan puheesta,hyvällä mallilla se on 😊

  VastaaPoista
 2. Meillä pitkään lempisana on ollut auto. Koira on hau. Sitä myös hoetaan aina kun ulkona näkyy koiria. Pitäisikin vähän laskeskella paljonko niitä sanoja on. Ikää nyt 1 v 5 kk. Toistaa melkein kaikki sanat jotka hänelle sanoo. Ei välttämättä kuulosta juuri siltä kuin pitää, mutta hyvin kuitenkin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)