torstai 28. huhtikuuta 2016

Ristiäiset

Meillä oli ristiäisissä ruoka, joka tilattiin pitopalvelulta kun oma aika ja kädet ei olisi siihen riittänyt. Ruokana oli kaksi keittoa eli liha- ja lohikeitto ja ruoan jälkeen 2 mansikkakakkua, kääretorttua, keksiä, kotijuustoa, teetä, kahvia ja mehua. Ruoka oli ihan sen takia kun oma sukuni tuli pitemmän matkan päästä niin ei olisi tarvinnut koko päivää pelkällä kakulla ja kahavilla elää. Myös ruoka-allergisia oli melko monta kun oli munatonta, maidotonta, kalatonta, gluteenitonta, kasvissyöjiä ja laktoosittomia, jotka aiheuttikin kovasti päänvaivaa kun kaikki piti miettiä niin tarkkaan, mitä voi kellekkin tarjota.

Juhlapaikan varasin 1,5 kuukautta ennen ristiäisiä kun kotiimme ei olisi se 30 vierasta mahtunut ja soittelin pari viikkoa ennen ristiäisiä eri pitopalveluihin ja lopulta sain meille tilattua ruoat ristiäisiin. Olisi varmaan kuitenkin pitänyt olla jo ennemmin liikkeellä kun aika monella oli kalenteri täynnä. Kukat käytiin tilaamassa viikkoa ennen ristiäisiä ja olin niihin kyllä tyytyväinen. Pitopalvelusta en saanut meille työntekijää, joten oli pärjättävä perheen ja ystävien voimin. Meidän molempien äidit auttoivat tekemällä ristiäisiin leivonnaisia niin pääsi siinäkin vähän helpommalla.

Juhlapaikalle pääsimme tuntia ennen kastetilaisuutta ja saimme katettua pöydät valmiiksi ennen tilaisuutta. Ruoatkin saatiin hyvissä ajoin paikanpäälle ja pysyivät hyvin sen aikaa lämpimänä lämpölaatikossa. Itse en ehtinyt paljon olemaan kattauksessa apuna kun vain ohjeistamalla muita ja stressiä aiheutti kun piti saada poika syömään/nukahtamaan ennen tilaisuutta ja minulla oli tuttipullossa 80ml omaa maitoa, minkä olin pakkasesta sulattanut jota hän ei sitten oikein suostunut syömään. Lopulta sitten imetin rintaraivareista huolimatta ja välillä meinasi epätoivo iskeä koko hommaan, mutta sinnikkäästi jatkoin ja sain hänet vähän syömään.

Kastetilaisuuden poika oli sylikummin sylissä ja aluksi vähän kitisi, mutta kun nosti olkapäälle niin rauhoittui ja lopulta nukahti siihen. Veljeni vaimo lauloi tilaisuudessa Johanna Kurkelan- ainutlaatuinen ja kyllä siinä tuli muutamia kyyneleitä tirauteltua. <3 Kastetilaisuuden jälkeen otettiin vähän kuvia ja mentiin syömään. Syötyäni kävin vaihtamassa pojalle juhlavaatteet päälle, jonka jälkeen sitten melko pian laitettiin kahvia ja leivonnaisia tarjolle kun oltiin saatu tiskattua muut tiskit. Poitsu vaihtelevasti nukkui ja oli hereillä koko ristiäistilaisuuden. Ristiäiset meni kaikesta huolimatta ihan hyvin, vaikka stressasin melko paljon etukäteen miten ne menevät. :)

perjantai 22. huhtikuuta 2016

2 kuukautta

2kk iässä hänkatsoo suoraan silmiin

kirkkaat värit on parhaita

hymyilee

kannattelee jo hyvin päätään

nauraa välillä ääneen

tykkää olla sylissä

tykkää olla hyviä aikoja mahallaan

ei syö edelleenkään tuttia

tykkää hoitopöydän viereisessä seinässä olevasta hymynaamasta

jokeltelee silloin tällöin

käyttää vaatteita koossa 56-62cm (tosin 56 pitää pian kokonaan pakata pois kun ovat käyneet pieneksi)

nukkuu päivisin vaihtelevasti unia, joiden kesto vaihtelee 30min-2h

herää öisin syömään 2-3 kertaa

hengaa tissillä 1-6 tunnin välein

on täysimetyksellä

käyttää Liberon 3-koon vaippoja

nukkuu osan yöstä omassa sängyssä tai minun kainalossa

päivisin nukkuu joko sylissä, vaunuissa tai sängyssä

nauttii paljon kylpemisestä

pulauttelee harvoin

pitää paljon leikkimatostaan ja riippuvista leluista


6 viikon mitat (3 viikon mitat)
Paino: 4975g (4145g)
Pituus: 58,3cm (54,4cm)
Päänympärys: 39,6cm ((38,5cm)

1 kuukautta


Poika on kasvanut kyllä hyvin ja tällähetkellä paino ylittää jo yli 5kg rajan kun ollaan kotona tarkkailtu hänen painoaan. Aika on mennyt todella nopiasti ja ihmettelen päivä päivältä enemmän tuota pienokaista ja hänen nopeaa kasvuaan. Olen saanut paljon kommentteja tutuilta,  kuinka poitsu on minun näköiseni ja kieltämättä kun olen hänen kasvonpiirteitään katsonut niin meissä on samanlaisia piirteitä. Saapa nähdä minkälainen hurmuri hänestä vielä isona tulee. 💙

perjantai 15. huhtikuuta 2016

Kuulumiset

Meidän vauva-arki on mennyt hyvin ja olen ollut iloinen siitä kun imetys on sujunut pienistä vaikeuksista huolimatta ja sitä on pian takana jo 2 kuukautta. Niitä vaikeuksia on kuitenkin vielä tulossa ja uskon, että niistä ohimenevistä vaiheista päästään yli kun pysyn vain rauhallisena ja päättäväisenä niin kuin tähänkin asti. Tällähetkellä ollaan oltu pojan kanssa vain kaksistaan kun mies lähti tiistaina pariksi päiväksi työmatkalle tuonne naapurimaahan. Teinkin maanantaina ison annoksen kasvissosekeittoa niin minun ei ole tarvinnut stressata ruoan tekemistä ja olen voinut vaivattomasti vain lämmittää ruoan mikrossa.

Ristiäisvalmistelut alkaa onneksi olla loppusuoralla ja ensi viikolla saakin huokaista helpotuksesta kun on yksi huolenaihe vähemmän mietittävänä. En olisi kyllä uskonut kuinka paljon päänvaivaa yksien ristiäisten valmistelu viekään. Flunssasta ollaan melkein kaikki jo toivuttu, vaikka pojalla on vieläkin pientä tukkoisuutta ja yskää. Nenäimuri on kyllä kätevä keksintö kun sillä saa niin vaivattomasti poitsun nenän pois tukosta. Jospa tämä tästä menisi parempaan päin! :)

Meillä on tässä miehen kanssa suunnitelmissa lähteä kahdestaan joku viikonloppu kylpylään päiväksi viettämään meidän viidettä vuosipäivää ja tulla sitten illaksi kotiin haettuamme poitsun hoidosta mummolasta. :) Tekee kieltämättä ihan hyvää nauttia edes sen pari tuntia yhteisestä parisuhde ajasta, ettei me ihan kokonaan toisiamme unohda tässä vauva-arjessa. Monet onkin sanoneet, että ensimmäinen vauvavuosi on rankin, mutta se on myös paljon täynnä iloa, rakkautta ja onnea. Onhan tämä rankkaa, mutta kaiken sen arvoista mitä en kyllä vaihtaisi mistään hinnasta pois. 💙

perjantai 8. huhtikuuta 2016

Imetys

Otin raskausaikana mahdollisimman paljon tietoa imetyksestä, niihin liittyvistä ongelmista ja liityin facebookissa imetyksen tuki ry sivustolle, josta saan ihan kiittää lukijoita ketkä tästä vinkkasi. Siitä on ollut tähän asti paljon apua ja olen pysynyt rauhallisena jos on tullut imetyksessä ongelmia, enkä ole missään vaiheessa meinannut vielä luovuttaa, vaikka rintaraivareita on ollut nyt vähintään kerran päivässä. Suosittelen kaikille siis jo raskausaikana lukemaan paljon tietoa imetyksestä niin ei tule sitten yllätyksiä ja tietää, mitä tehdä ongelmien tullessa.

Imetys lähti hyvin käyntiin jo sairaalassa, jossa paljon seurattiin imetysotetta ja kokeiltiin eri imetysasentoja. Nänninpäihin sattui aina melko paljon kun vauva rupesi imemään, mutta yritin kivusta huolimatta imettää. Rintamaitoa tuli minulla ainakin hyvin kun pojan paino oli kotiutumispäivänä lähtiessä pudonnut vain 100 grammaa ja kaksi päivää kotiutumisen jälkeen paino oli jo ylittänyt reippaasti syntymäpainon kun neuvolatäti kävi kotiutumiskäynnillä. Ensimmäisellä viikolla minun rinnanpäät jo aukesi ja käytin paljon mamilan nännivoidetta, bepanthenia ja vauvan imiessä rintakumeja. Rintakumeja jouduin käyttämään ainakin viikon, että rinnanpäät rupesi olemaan parantuneet ja yli kahden viikon jälkeen vauvan imetys ei enää sattunut kun rinnapäät oli tottuneet imemiseen, joka huomattavast helpotti minun oloa.

Imemisen kanssa olen mennyt vauvan tahtisesti ja imetän suurimmaksi osaksi sen 1-3 tunnin välein, josta yksi pidempi väli voi olla se 6 tuntiakin ja silloin joudun lypsämään ylimääräiset maidot pieneen astiaan kun rinnat alkaa täyttyä liikaa, jotka sitten laitan pakkaseen. Rintapumppu on tällähetkellä jäänyt vähälle käytölle kun en siinä oikein heru, joten olen lypsänyt käsin kun sillä keinolla olen saanut melko helposti sen 30-80ml pakastettavaksi minigrip-pusseihin. Korviketta ollaan muutamia kertoja pojalle syötetty kun olen itse käynyt asioilla ja pakkasesta en ole viitsinyt sulattaa omaa maitoa kun sitä on siellä vielä niin vähän. Olen imetyksen kanssa mennyt nyt sen viikko kerrallaan ja tähän asti on mennyt ihan hyvin ja tavoitteena onkin imettää ainakin siihen 6kk ikään asti ja siitä mahdollisesti pitempään jos vain onnistuu. Kovasti toivon, että tämä onnistuu ja pidän lipun korkealla! :)

torstai 7. huhtikuuta 2016

Vauvan 6vk neuvolääkäri/ minun jälkitarkastus

Tiistaina oli neuvolalääkäri ja poika kasvaa kyllä hyvin rintamaidolla. Saapa nähdä kuinka iso poika tuosta vielä kasvaa jos painoa tulee nyt jatkossakin näin hyvin. Painoa onkin tullut 6 viikossa jo 1590g ja pituutta 8,3cm. Aamuisin on mukava herätä heti ensimmäisenä pojan ihaniin hymyihin, vaikka tämä äiskä onkin väsynyt niin hymyt piristää paljon mieltä. Poika viihtyy hyvin jo leikkimatolla ja kovasti katselee leluja, joita välillä huitoo käsillään ja silloin tällöin jokeltelee. 

Pikkuhiljaa on ruvennut iltaisin nukkumaan myös pidempiä pätkiä, vaikka pitempi nukkumisväli ajoittuukin siihen n. klo. 19-03 välille ja nukkuu sen 3-6 tuntia kerrallaan. Vielä vain pitäisi itse malttaa mennä nukkumaan ajoissa, että jaksaa sitten yöllä herätä taas 2-3 tunnin välein syöttämään. Poitsu sai tiistaina ensimmäisen rotarokotteen suun kautta ja siitä ei onneksi ainakaan vielä ole tullut mitään ongelmaa. Pientä flunssaa meinaa pojalle nyt tulla ja ollaan kotikonstein pärjätty kun ei ole onneksi kuumetta ollut, että lääkäriin lähdettäisiin. Itse sairastin myös tuossa pari päivää sitten flunssan, ilman kuumetta ja se on minulla onneksi ruvennut hellittämään, mutta vähän meinaa nyt samaa tautia tulla mieheenkin. Toivottavasti kuitenkin oltaisiin kaikki pian terveitä kun ensi viikolla olisi ristiäiset ja päästään niitä viettämään ihan terveinä. Kurjaa tällainen sairastelu ja varsinkin kun tulee vauvaankin, vaikka kuinka on yrittänyt pitää hygieniasta huolta. :/

6 viikon mitat (3 viikon mitat)
Paino: 4975g (4145g)
Pituus: 58,3cm (54,4cm)
Päänympärys: 39,6cm ((38,5cm)

Jälkitarkastus oli minulla samalla käynnillä ja sain luvan ruveta treenaamaan vatsalihaksia makaamalla sängyssä tai lattialla ja vain jännittää ja rentouttaa lihaksia, että saan tuon kolon kiinni. Kunnon vatsalihasrutistuksia saan tehdä vasta sitten kun tuo kolo on ummessa, mutta eipä tässä ole tarkoitus yrittää mihinkään bikinikuntoon, että pikkuhiljaa hyvä tulee. Lantionpohjalihasharjoituksia olen jo tehnyt kun virtsankarkailua tulee silloin tällöin ja juoksulenkit aloitan sitten joskus kun nämä tärkeimmät lihakset on kunnossa niin ei tule juostessa pissat housuihin, että ehkä sitten kesällä, syksyllä tai ensi vuonna. :D Lantipohjalihasten harjoitteluun käytän noita geishakuulia ja ne pitikin pitkästä aikaa taas etsiä kaapin piilosta käyttöön. Onneksi noita tuli joskus ostettua kahdet, yhdet pienet ja yhdet isot. Isoilla tosin piti aloittaa kun lihakset ei olleetkaan enää niin hyvässä kunnossa. Jälkivuotoa minulla tulee edelleen, mutta on enää niukkaa että ehkä joskus ne ensimmäiset kuukautisetkin alkaa.

Ehkäisyn kanssa lääkäri oli hyvin ymmärtäväinen meidän taustan takia ja ei mitenkään pakottanut aloittamaan ehkäisyä uudestaan kun raskautumisen mahdollisuus ei ole kovin suuri ja jos sattuisi ihme käymään niin saadaan olla asiasta vain iloisia. Kaikesta huolimatta aloitin sen kolmen kuukauden minipilleri satsin kun suositteli sen kuitenkin syömään, jonka ilmaiseksi sain. Sen jälkeen mennäänkin ilman pillereitä ja jos ihme käy niin toinen vauva on kyllä tervetullut. Vaikka joillekkin on niitä ihmeitä silti tapahtunut niin en jotenkin osaa uskoa sitä meidän kohdalle. :)