keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Puoliväli

En olisi koskaan uskonut, että pääsen raskaudessani jossain vaiheessa tähän vaiheeseen kun puoliväli täyttyy ja enää olisi samat 20 viikkoa jäljellä. Alkuraskaus meni yllättävän nopeasti ja oireina minulla oli rv 6-14 väsymys, nälkä ja etova olo. Aamuisin oli välillä todella vaikea syödä mitään kun rupesi jo yököttämään. Raskauden alussa tuli syötyä jonkin verran roskaruokaa kun se oli ainut, joka meni alas ilman yökkimistä. Onneksi kuitenkin normaalikin ruoka rupesi taas maistumaan ja liikuntakin piristi mieltä, eikä väsyttänyt enää niin paljon. Päänsärkyä oli alkuraskaudessa jonkin verran ja pari kertaa myös kunnon migreeniä, että vessanpönttöä sai halailla. Onneksi päänsäryt on nyt pikkuhiljaa hellittäneet ja sitä ei ole enää niin usein.

Raskausviikosta 15 lähtien rupesin tuntemaan iltaisin pientä kuplintaa kun pidin kämmentä mahan päällä, jotka on nyt viikkojen edetessä voimistuneet niin, että mieskin on tuntenut pikkuisen hennot potkut. <3 Täälä on tällähetkellä innokas odottaja joka haluaisi laittaa pienokaiselle huonetta valmiiksi, mutta en ole sitä kuitenkaan vielä päässyt tekemään kun ei tiedetä asutaanko tässä nykyisessä vuokrakämpässä vielä ensi vuonna. Vaatteita on jonkin verran, mutta vielä tarvitsisi 62 ja 68 koon vaatteita ja kaikki loput hankinnat sitten puuttuukin, mitä ei olla vielä uskallettu tänne kämppään ostaa kun asuminen on epävarmaa.

Välillä huolestuttaa kun maha tuntuu olevan vielä niin pieni kun vertaa muiden esikoista odottavien masuihin, mutta olen kuitenkin yrittänyt olla huolestumatta, koska painokin nousee hiljalleen ja vauvan liikkeitäkin tunnen päivittäin. Loppuun vielä kuva masusta tältä aamulta. :)

torstai 24. syyskuuta 2015

Rv 19 ja kuulumiset

Päivät on menneet töissä taas vauhdilla, kuten myös raskausviikot. Hurjaa ajatella, että tässä ollaan ensi viikolla jo puolivälissä ja maha tuntuu olevan vielä melko pieni. Tosin kasvu suuntaan se on nyt pikkuhiljaa edennyt, vaikka enimmäkseen on vielä turvotusta. Töissä työvaatteet peittää vielä hyvin raskauden, vaikka nyt tälläviikolla jäin raskaudesta ensimmäistä kertaa kiinni kun yksi vanhempi työkaveri oli vaistonnut, että taidan olla raskaana ja oikeassahan hän oli. :)

Tukivyön avulla pärjään töissä vielä ihan hyvin, vaikka välillä tuntuu ettei siitä ole apua, varsinkin kävelylenkit on saaneet jäädä vain haaveeksi kun pitemmät kävelyt ei onnistu. Minua se on harmittanut paljon kun en voi normaaliin tapaan käydä lenkkeilemässä ja enää onnistuu vain pyöräily, mikä ei ota selkään ja pakaraan. Kotona olen sitten jumpannut ja huomasinkin yksi päivä, kuinka huonoon kuntoon jalkalihakset on menneet kun teki kyykkyjä ja jalat tutisi jo pienen kuntoilun jälkeen. Kyykyt tulee nyt siis lisäyksenä harjoitteluun, että olen sitten mahdollisimman hyvässä kunnossa vielä myöhemmillä viikoilla. Teen kotona melkein päivittäin selkä,-ja vatsalihaksia, lantiopohjalihasten harjoittelua, kahvakuulailua ja nyt vielä lisäyksenä kyykyt ja askelkyykyt.

Tässä hiljattain tuli mittariin jälleen yksi vuosi lisää ja mieheltä sain syntymäpäivälahjaksi matkan Italiaan, minne meidän on tarkoitus lähteä syyslomalla viideksi päiväksi. Matka oli alunperin tarkoitus maksaa puoliksi, mutta mies päätti yllättää. :) Odotan matkaa jo innolla ja toivon niin, että ei tule mitään ongelmia siihen mennessä, (koputtaa puuta) jotta reissuun päästään.

Ostin tässä jonkin aikaa sitten vauvalle pitkästä aikaa tarvikkeita ja pienempi talvihaalari ja lämpöpussi odottaa nyt kotona käyttäjäänsä.  Vielä tuntuu oudolta ostella vauvan tarvikkeita, mutta näin pikkuhiljaa olen yrittänyt ostaa tavaroita ja olla ostamatta mitään ylimääräistä, ettei ne jää sitten käyttämättömänä lojumaan jonnekkin kaapin nurkkaan.

Palailen taas ensi viikolla kirjoittamisen pariin kun puoliväli täyttyy! :)

sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Liebster award!

Kiitos Suunnittelemattomuuksissaankin-blogin Spukalle haasteesta! En valitettavasti laita nyt uusia kysymyksiä tai haasteita eteenpäin. :)

1. Tärkein asia minkä olet oppinut blogitaipaleesi aikana?

- Olen oppinut, kuinka tärkeää vertaistuki on kun tietää, ettei ole yksin tämän lapsettomuuden ja niiden vaihtelevien mielialojen kanssa.

2. Mikä vuodenaika kuvaa sinua parhaiten?

- Kevät, Silloin herään eloon siitä talven synkästä pimeydestä kun luonto alkaa kukkimaan ja valo tulee elämään. Energiaa riittäisi, vaikka mihin. :)

3. Mikä on unelma-ammattisi ja miksi?
- Nuorempana oli eläinhoitaja, koska eläinrakkaana ihmisenä tykkään olla eläinten parissa. Tämän työn pariin en sitten aikuisena päätynyt vaan ihan päiväkotiin kokkailemaan lapsille. :)

4. Tunnetko olevasi erityisherkkä?
- Ehkä vähän. Ainakin olen herkkä aistimaan toisesta kun kaikki ei ole hyvin ja välillä tiedän, mitä toinen on sanomassa sanomatta mitään. Tykkään myös ajatella asioita monelta kantilta ja huomioimaan eri vaihtoehtoja

5. Linja-auto vai juna, miksi?

- Juna. Olen tottunut matkustamaan enemmän junalla, kuin linja-autolla ja en ole kaupungissa asuessani mennyt vielä kertaakaan linja-autolla. Helpointa on mennä pyörällä tai omalla autolla. Maalla asuessani pyörä oli kovassa käytössä. :)

6. Oletko ulkoilmaihminen?

- Vähän riippuu. Jos ulkona on huono ilma tykkään olla sisällä viltin alla juomassa teetä, selailla samalla nettiä tai katsella elokuvia. Hyvillä keleillä tykkään paljon lenkkeillä tai pyöräillä, mutta tällähetkellä se on vähentynyt selkäkipujeni vuoksi.

7. Mikä sai sinut aloittamaan bloggaamisen?

- Halusin jakaa jonnekkin omia fiiliksiä lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista, ettei ne kaikki kaadu miehen niskaan.

8. Ärsyttääkö sinua kirjoitusvirheet?

- Välillä, mutta en ole siitä niin tarkka kun oma kirjoittaminenkaan ei ole täydellistä.

9. Jääkiekko vai jalkapallo?
- Jääkiekko, koska sitä yleensäkkin tulee seurattua enemmän.

10. Mitä sinulle tulee mieleen sanasta sade?
- Syksy.

11. Oletko onnellinen?

- Kyllä. Harvemmin olen surullinen, mutta kyllä niitä huonojakin ajanjaksoja tulee. :)

tiistai 15. syyskuuta 2015

Tyttö vai poika testi

1. Kiinalainen synnytyskalenteri 

- Tulos oli, että meille tulisi poika.

2. Sormustesti
Tämä on yksi suosituimmista testeistä. Tarvitset sormuksen ja yhden hiuksen (myös naru käy, jos hiuksesi ovat lyhyet). Sujauta hius tai lanka sormuksen läpi ja roikota sormusta odottavan äidin vatsan päällä. Pidä kätesi paikallaan. Jos sormus alkaa kiertää vatsan päällä ympyrää, on lapsi tyttö. Jos koru alkaa liikkua heilurin tavoin sivulta toiselle, on pienokainen poika.

- Pienokainen on tämän testin mukaan poika.

3. Eräiden uskomusten mukaan myös vauvasta itsessään pystyy päättelemään, onko tiedossa tyttö vai poika. Jos lapsen syke on yli 140, on luvassa tyttö, jos lukema jää tämän alle, on maha-asukki poika.

Lisäksi, jos vauvalla on usein hikka, odottaa äiti todennäköisesti tyttöä. Vähemmän nikotteleva vauva viestii pojasta. Poikien sen sijaan kerrotaan potkivan vatsassa voimakkaasti, kun taas tyttövauvojen potkut ovat rauhallisempia.

- Lapsen sykkeen mukaan olisi tulossa tyttö. Hikasta ja potkuista on vielä vaikea sanoa kun en vielä juuri tunne liikkeitä.

4. Vanhojen uskomusten mukaan tyttölapsi "varastaa" osan äitinsä kauneudesta. Odottavat äidit, joilla ilmenee aknea tai muita iho-ongelmia, saavat tytön. Poikalasta odottavilla naisilla ilmenee puolestaan kuivuutta käsissä ja kylmyyttä jaloissa.  Myös elottomat hiukset viestivät tytöstä, kun taas elinvoimaiset ja tuuheat hiukset pojasta.

Tarkkaile myös vatsaasi. Jos mahasi on levinnyt sivuille, on tiedossa tyttö, jos vatsa on pystyssä, on pienokainen poika. Myös vatsan läpi pystysuunnassa kulkeva tummanruskea viiva, Linea negra, viestii pojasta. Tyttölasta odottavilla viiva jää vain navan alapuolelle tai sitä ei ole ollenkaan.

- Iho on pysynyt koko raskauden hyvässä kunnossa, joka osoittaisi poikaa. Hiukset on minulla muutenkin ohuet ja kuivat, joka osoittaisi tyttöä.

Vatsassani on viiva navan alapuolella, joka osoittaisi tyttöä.

5. Vau.fi testi

- Onneksi olkoon sinulle tulee poikavauva.

6. Legendan mukaan Maya-intiaanit määrittelivät vauvan sukupuolen äidin iästä synnytyshetkellä ja synnytysvuodesta. Jos molemmat luvut ovat joko parillisia tai parittomia, tulossa on tyttö. Jos toinen luvuista on parillinen ja toinen pariton, luvassa on poika.

- Tämän testin perusteella tulisi tyttö
- Olen synnyttäessäni 24v ja vauvan syntymävuosi 2016. 

7. Korkealla vai matalalla
Jos vatsasi on kovin ylhäällä, vauva on todennäköisesti tyttö. Jos taas alhaalla, tulossa on poika.

- Vaikea sanoa kun maha on vielä niin pieni eli 50/50

8. Makea ja hapan

Himoitsetko jäätelöä joka päivittäin? Jotkut uskovat, että se tarkoittaa tyttölasta. Jos mielit taas 
kaikkea suolaista ja hapanta, tulossa on poika. Jos himoitset juustoa ja lihaa, kasvaa masussa poika, 
hedelmien himo tietää tyttöä.

- Tämän kanssa menee vähän 50/50 eli vaikea sanoa. :)

9. Iho

Jos naamasi kukkii kuin kevätniitty, voit syyttää siitä tulevaa tyttö-vauvaa. Uskomuksen mukaan tyttö vie äidiltään kauneuden, joten siitä finnit. Poika saa äidin säärikarvat kasvamaan raskauden aikana nopeammin, tyttö ei karvoihin vaikuta. Poikavauva saa äidin käsien ihon myös kuivumaan, tyttö tekee ihosta pehmeämmän.

- Säärikarvat on kasvaneet melko normaalisti ja käsien iho on kuivunut, tosin töissä joudun käsiä pesemään muutenkin paljon eli poika.

10. Pahoinvointi

Olitko todella pahoinvoiva ensimmäisen kolmanneksen aikana? Tai oletko vielä? Merkit viittaavat tyttölapseen. Vähäinen tai olematon pahoinvointi viittaa taas poikaan

- Pahoinvointi on ollut vähäistä eli poika.

11. Jalat ja paino 

Äidin jalkojen kylmeneminen ennustaa poikaa, samoin kuin isän lihominen raskauden aikana. Jos äidin ylimääräinen paino kertyy eteen, on odotettavissa poikavauva, painon kertyminen vyötärölle ja takapuoleen ennustaa tyttöä.

- Jalat on muutenkin kylmät ja mies ei ole tietääkseni lihonut. Painon kertymisestä on vielä vaikea sanoa eli 50/50 menee.

12. Rinnat

Jos rinnat kasvavat heti raskauden alussa, on odotettavissa tyttö. Jos oikea rinta kasvaa enemmän, on tulossa poika ja jos vasen kasvaa enemmän, kasvaa masussa tyttö.

- Rinnat kasvoi vasta myöhemmin. Vasen rinta on kasvanut enemmän kun oikea on pienempi eli tyttö.

13. Kiukku

Tyttö tekee äidistään kiukkuisemman, poikaa odottava pysyy tyynenä.

- Alkuraskaudessa olin melko kiukkuinen ja hermostunut, mutta nyt olen ollut tyyni. 50/50 menee.

14. Vilkas sikiö on poika ja rauhallisempi tyttö. 

- Tyttö, pienokainen liikkuu melko vähän

15. Jos sänky on oveen nähden poikittain tulee tyttö. Jos pitkittäin, niin poika tulee

- Sänky on oveen nähden poikittain eli tyttö.

16. Mikäli raskausaika on vaikea, lapsi on poika. - Raskausaika on ollut helppo eli tyttö.

Tyttö = 8
Poika = 7
Ja neljä 50/50


Tyttö

-Vatsasi on levinnyt sivulle.
-Mielesi tekee makeita ja herkkuja ja hedelmiä. -> Enimmäkseen makeita ja herkkuja
-Olit yhdynnässä muutamaa päivää ennen ovulaatiopäivää
-Viiva vatsassasi päättyy napaan.
- Vauva potkii hillitysti
-Edellinenkin lapsesi on tyttö.
-Voit pahoin raskauden alussa ja näytät nuutuneelta. 
-Olitte stressaantuneita lasta tehdessänne
-Säärikarvasi kasvavat samaa vauhtia kuin ennenkin.
-Kätesi on aiempaa pehmeämmät.
-Vauvasi sydämen syke on yli 140. 
-Olet normaalia kiukkuisempi.
-Vauvasi hikottelee usein.
-Ikenet verestävät odotusaikanasi

6/14 tyttö

Poika

-Vatsasi on pystyssä, eikä se näy takaapäin. 
-Himoitset suolaista ruokaa esim. lihaa.
-Olit yhdynnässä ovulaatioaikaan.
-Viiva vatsassasi jatkuu aina rintojen korkeudelle.
-Vauvan potkut ovat voimakkaita.
-Odotat esikoistasi tai edellinenkin lapsesi on poika.
-Et kärsi pahoinvoinnista ja hehkut kauniina.
-Elitte leppoisaa elämänvaihetta lasta siittäessä.
-Säärikarvasi kasvu on kiihtynyt.
-Kätesi kuivuvat helposti.
-Vauvasi sydämen syke on alle 140.
-Olet rauhallinen ja hyväntuulinen.
-Vauvan isä lihoo odotusaikanasi.
-Jalkasi ovat aiempaa kylmemmät.

6 /14 poika

14 Tyttö
13 Poika

Melko tasan menee kun pisteet laskee yhteen, mutta itse ajattelen, että meille on tulossa poika, mutta nähtäväksi jää kumpiko tulee. :)

perjantai 11. syyskuuta 2015

Raskaus, perhe ja lemmikit

Lapsettomuus on jättänyt arvet, jotka ei helpolla unohdu. Vihdoin kun olen onnistunut raskautumaan niin pitäisi nauttia jokaisesta hetkestä, mutta minun kohdallani se on ollut pelossa elämistä ja varautumista pahimpaan. Paljon on tullut luettua kohtukuolemasta ja tuotan itselleni vain enemmän stressiä kun vaivaan päätäni asialla, johon en voi mitenkään vaikuttaa. Se tapahtuu jos on tapahtuakseen. Hentoja potkuja tunnen joskus iltaisin kun pääsen sänkyyn nukkumaan ja edelleen tuntuu oudolta, että olen raskaana. Koko raskauden käsittäminen on ollut hankalaa ja jotenkin se ei tunnu iskeytyvän minun päähäni, että tämä on nyt vihdoin totta.

Oma perheeni ja parhaimmat ystävät asuu suurimmaksi osaksi Etelä-Pohjanmaalla ja välillä se on tuottanut surua kun en näe heitä niin usein kun haluaisin. Olen muutenkin isosta perheestä ja on ollut totuttava siihen, ettei aina ole sitä hälinää, mitä oli lapsuudenkodissa. Miehen reissutyö enimmäkseen estää sen, ettei voida kotiseudulleni muuttaa ja on ollut totuttava tähän Keski-Suomeen ja kaupunki elämään. Mies oli viimme vuonna 155 päivää reissussa ja vuosi oli melko stressaava kun mies ei paljon kotona ehtinyt olemaan. Vakituista työtä minulla ei ole ja kovasti mietityttää olenko kotona sen vuoden vai pitempään kun ei ole paikkaa minne palata. Enimmäkseen saanko sitten töitä samasta työpaikasta kun olen ollut työelämästä pois pitempään ja osaanko pitkän tauon jälkeen tehdä samaa työtä.

Kotona olisi kyllä todella hiljaista jos ei olisi rakkaita lemmikkejä pitämässä seuraa. Kissoja on ihana rapsutella ja halailla kun itsellä on paha mieli ja aina ne saavat hymyilemään hassuilla tempuillaan. <3 Viimme viikolla olinkin paniikissa kun rakas kissani oli hypännyt kolmannesta kerroksesta alas kun parvekkeella ollut verkon tukikeppi oli yöllä kaatunut. Kissa ehti olla 15 tuntia kateissa kun kissan löysin pelokkaana ja nälissään joidenkin työtarvikkeiden alta piilottelemassa. Siinä ehti jo miettimään pahinta, kuinka kisu on jäänyt auton alle tai loukannut jalkansa, mutta onneksi selvittiin säikähdyksellä. <3 

Nämä kaksi kissaani ovat luonteeltaan kuin yö ja päivä. Tyttökissa (maatiaiskissa) on varsinainen jääräpää ja ei yhtään sylikissa. Tämä neiti tietää hyvin, miten sitä ruokaa saadaan ja meillä onkin välillä melkoiset taistelut menossa kun toinen olisi koko ajan ruokaa kerjäämässä. Öisin saa siis jo heräillä pari kertaa kissojen ruokkimiseen kun tyttökissa raapii makuuhuoneen ovea niin kauan, että sitä ruokaa tulee. Olenkin pitänyt tiukkaa ruokarytmiä kissoille, ettei joka tunnin välein safkaa tule, mutta mies välillä pilaa tätä kuria kun on ruokaa vähän väliä antamassa. :D Menee siis vähän ristiin nämä meidän opetukset.

Tämä karannut poikakissa (Norjalainen metsäkissa) on taas täysin erilainen kun tämä tyttökissa. Rauhallinen ja todellakin sylikissa. Hellyyden kaipuu ei tältä kaverilta lopu ja rapsuttaa pitää vähän väliä. Kissan kutsun yleensä syliin kun taputan jalkaani vasten pari kertaa ja ymmärtää heti, että nyt saa tulla syliin. Välillä tulee kyllä ihan ilman kutsuakin. Kissa on myös kova puhumaan kun kisulle höpötän jotain. :D Vieraita ihmisiä ei vierasta ja on heti menossa vieraitakin kiehnaamaan ja syliin rapsutettavaksi. Molemmat ovat erilaisia, mutta yhtä ihania! :) <3

Loppuun vielä kuva raskausmahastani kun sitä toivottiin. :)

torstai 10. syyskuuta 2015

Höpinöitä

Raskaus on sujunut hyvin selkä ongelmista huolimatta. En ole oikein vielä pystynyt ostelemaan vauvalle mitään isompaa kun kovasti on tullut mietittyä jos vielä menetän pikkuisen ja sitten tavarat lojuu meidän asunnossa käyttämättömänä. Kaipa nämä pelot kuuluu asiaan ja pitäisi yrittää nauttia tästä raskaudesta, mutta helpommin sanottu kun tehty. Pitäisi keskustella psykologille näistä peloista niin saisin mielenrauhan joksikin aikaa. Raskausviikot on kaikenkaikkiaan mennyt todella nopeasti ja hassua ajatella, että parin viikon päästä olen jo puolivälissä raskautta. Juurihan sitä tuli tehtyä positiivinen raskaustesti ja elettyä siinä pelosekaisessa tunnelmassa jos raskaus menee kesken. Tosin ne pelot ei ole vielä mihinkään kadonneet.

Tässä on seuraaviksi kuukausiksi tulossa melkoista rumbaa jos saadaan yksi ihana omakotitalo itsellemme, lähdetään syyslomalla pariksi päiväksi ulkomaille ja pitäisi samalla ostaa vauvalle tarvikkeita. Kirpputorille pitäisi ehtiä joku päivä jos sieltä löytyisi kivoja vaatteita pienokaiselle ja selata tori.fi sivua jos löytyisi halvalla pinnasänkyä, sitteriä jne. Vaunut ja turvakaukalo ollaan ainakin ostamassa uusina, mutta meinaa olla valinnan vaikeus kahden yhdistelmävaunun välillä.

Mies on tällähetkellä työmatkalla ja kissojen kanssa ollaan vietetty pari päivää rauhallista koti-iltaa. Lauantaina onkin tarkoitus suunnata pitkästä aikaa minun kotiseudulle ja viettää sielä viikonloppu.

Olisiko lukijoilla postaustoiveita? :)

keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Toinen neuvola

Neuvolakäynti meni ihan mukavasti, vaikka ei olla vieläkään meidän omaa neuvolatätiä nähty, mutta eipä tässä nykyisessäkään ole vikaa. Painoa oli viimme käynnistä tullut 1,5kg ja nyt on tullut yhteensä se 3,3kg lisää. Painon nousu tässä tietenkin huolestuttaa kun en ole voinut tehdä enää kävelylenkkejäkään oikeastaan ollenkaan kun alaselkäni ja lantio reistailee kun kipu rupeaa jo pienen rasituksen jälkeen olemaan sietämätön. Täytynee vain pyöräillä ja tehdä kuntopiiriä niin saisi pidettyä lihakset jotenkin kunnossa. Toivon mukaan tämä ei kestä koko raskausaikaa.

Paljon tuli puhuttua molempien lapsuudesta ja minkälaiset vanhemmat halutaan lapsellemme olla. Ainakin itse haluan omille lapsille erilaisen lapsuuden/nuoruuden, mikä minulla oli ja olla se rakastava, kuunteleva ja huolehtiva äiti, jolle voi aina puhua kaikesta. Toivoisin, että mies olisi läsnä kun lapsi esimerkiksi leikkii, eikä samalla räplää kännykkää tai ipadia, koska miehellä on tälläiseen vähän taipumusta. Tiedän kuitenkin, että hänestä tulee kaikesta huolimatta rakastava ja huolehtiva isä! <3 Kovasti jo mietin kaikenlaisia pyöräilyreissuja, kalastamista ja makkaran paistoa kodalla lapsen kanssa, mitä itse pienenä tuli tehtyä.

Sydänääniä kuunneltiin lopuksi ja nyt sain kuulla sen hevosenlaukan, mistä kaikki puhuu. Sydän löi 150 kertaa minuutissa ja kuulemma pikkuinen vähän liikkuikin, mutta itse en sitä tuntenut sillähetkellä. Minulla on ollut nyt koko ajan poikaolo, mutta lokakuussa sen sitten lopulta selviää. Nähtäväksi jää pitääkö oma veikkaus paikkaansa. :)