tiistai 23. elokuuta 2016

Me onnistuttiin! :)

Nimittäin siinä 6kk täysimetyksessä ja olen kyllä ylpeä, että se onnistui vaikka välillä meinasi usko loppua kun käytiin läpi rintaraivareita, tiheän imun kautta, lakkoilua ja kaikkea muuta mahdollista matkallamme. Se on ollut yleensä helppoa kun on tarvinnut kaivaa vain rinta esiin ja imettää. Onneksi tuli raskausaikana otettua imetyksestä enemmän selvää, koska olisin varmaan luovuttanut jo melko pian.

Ihan ensiksi opeteltiin kunnon imetysote, jonka löytyminen oli lopulta yllättävän helppoa. Ensimmäisellä viikolla rinnanpäät kuitenkin aukesivat haavoille ja imetys oli jonkin aikaa todella kivuliasta, mutta rintakumit ja voide helpotti siihen asti kun rinnanpäät oli jälleen parantuneet. Sen jälkeen ei olekkaan rinnanpäät auenneet. Maidon nouseminen aiheutti myös alkuun melko paljon kipua ja pistelyä ja ehdin monesti myös stressaamaan maidon riittävyyttä, mutta poika on siitä huolimatta kasvanut hyvin sen 500-800g kuukaudessa.

Kärsin aluksi jonkin verran suihkutisseistä ja kun suihkuaminen rauhoittui tuli imetyshetkistä mukavempia molemmille. Huomasin myös, että kun söin ja join liian vähän niin maidon tulo väheni melko paljon ja poika saattoi hermostua kun maitoa ei tullutkaan ihan heti. Kun taas muistin syödä ja juoda hyvin, niin sitä maitoakin tuli enemmän.


Imetystaipaleeseen on sisältänyt erilaisempia tapoja ja asentoja syöttää. Istuen sohvanreunalla ja samalla hieman hyppien, normaali imetysasento tai sängyllä kyljellään makoillessa. Seisten ja samalla pieniä hyppyliikkeitä tehden. Kävellen ja samalla poikaa heijaamalla edestakaisin. Jos noista mikään ei kelpaa niin kävele, tee samalla hyppyliikkeitä, heijaa myös edestakaisin ja laita vielä mobile soimaan. Jos ei vieläkään niin vaihda rintaa ja tee sama uudestaan tai vaihda huonetta tai tee kyykkyjä niin ehkä sitten onnistuu :D Myös imetyspaikkoja on ollut jonkinmoisia. Ollaan tissitelty kotona, suihkussa, kylmässä saunassa, autossa, vessassa, kaupassa, ulkona, kahvilassa, huoltoasemalla, vaunulenkillä, isovanhempien luona ja sairaalassa. Imetyshetkellä olen peittänyt pojan pään harsolla, ettei kukaan häiriinny meidän pienestä hetkestä.

Imetyshetket ovat olleet ihania kun pieni on rinnalla, pitää toista kättään rintani vasten ja pitää suloista tuhinaa, sulkee silmänsä ja nukahtaa käsivarsilleni. Ja varsinkin kun kesken syömisen katsoo silmiin ja väläyttää sen suloistakin suloisimman hymyn. Sitä nukkuvaa ja tyytyväistä vauvaa voisi katsoa loputtomiin. <3

Olen niin onnellinen että olen kestänyt sen "ulkopuolisen paineen", kun muut jaksoivat muistuttaa siitä, kuinka pitäisi jo antaa jotakin muutakin ruokaa. Poika pääsi kuitenkin 5kk iässä maistamaan vähän kiinteitä kun mies halusi niin kovasti antaa muutakin, mutta sen jälkeen olen pitänyt pintani ja sai vasta tänään maistaa peruna-porkkanaa. Yöimetykset jatkuvat niin kauan kun pojalle on tarvetta ja jossain vaiheessa lopetan sen kokonaan kun sen aika on. Nyt kun ollaan päästy tähän 6kk täysimetykseen niin seuraavaksi aionkin kiinteiden ohessa imettää siihen vuoden ikään asti ja ehkä sitten vähentää imetyskertoja pikkuhiljaa.

19 kommenttia:

 1. Paljon onnea hienosta taipaleesta! <3 Voit olla ylpeä! :)

  VastaaPoista
 2. Todella hieno ja ihana imetystaivan, mikä jatkuu. Kuulostaa hyvin tutulta, meillä piti ensin käyttää rintakumia, koska vauva ei saanut muuten imettyä, sitten oli lakkoilut ja raivarit ja koliikkinen vauva. Minulla oli kuitenkin vahva luotto rintoihini ja imetys onnistui hyvin kun olin ottanut selvää asioista. Nyt vauva on vuoden ja käy edelleen päivisin paljon rinnalla, yöimetykset lopetin pari viikkoa sitten, koska rinnalla oisi yöt asuttu. Kohta aloitan työt, joten imetys luonnollisesti vähenee, mutta en pidä kiirettä lopettamisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mukavan kuuloinen imetystaival on teilläkin ollut, vaikka koliikki ei tuossa ole mukavaa.

   Poista
 3. Hienoa! Myös meillä oli tällä kertaa täysimetyksellä 6 kk. Esikoisen kanssa aloitin kiinteät 4 kk iässä kun kuvittelin sen parantavan öitä. Mutta ei parantanut, joten tällä kertaa jatkoin pelkkää tissittelyä. Onhan se nyt helpompaakin, kuin antaa päivittäin pari pientä lusikallista sosetta. :D

  Meillä kyllä meni imetys ilman ongelmia. Tai siis on mennyt, kun edelleen jatketaan. :) Ei raivarointia, lakkoja tai muuta. Vain pureminen on ollut ongelma välillä. Hampaita on kiva testata tissiin. :(

  Tiesitkö että vain 1 % vauvoista on täysimetyksellä 6 kk Suomessa? Se on tosi vähän. :o

  Sen kyllä olen huomannut, että kuopus on lämmennyt huomattavasti hitaammin kiinteille. Esikoisella meni 8,5 kk iässä jo huomattavasti suurempia määriä kiinteitä. Toki tällä kertaa hidasti tahtia kovasti kun pieni sairastui entero-virukseen. Reilu viikko mentiin sen jälkeen täysimetyksellä. Sitten taas hitaasti aloitettiin ensin puurolla ja pikku hiljaa lämpeni myös kasvis-lihasoseille. Tällä hetkellä menee yhden pienen pilttipurkillisen verran päivässä. Kaupan soseet tekevät kauppansa paremmin kuin itse tehdyt. :( Ovat ilmeisesti mukavan sileitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tämä on ollut ihan mukavaa imettää se 6kk ja ei ole tarvinnut miettiä kiinteiden aloitusta heti 4kk ikäisenä.

   Imetys ei meillä aina ole sujunut ja välillä olen ollut sen kanssa epätoivon partaalla. Nyt huomasin minäkin kuinka ikävältä se pureminen tuntuu kun poika kokeilee hampaallaan tissiä :D

   Tiesin kyllä, että kovin vähän ihmisiä onnistuu täysimetyksen kanssa mutta en tiennyt että noin vähän :o Tääläkään ei vielä pahemmin olla kiinteistä innostuttu, mutta ehkä se jossain vaiheessa rupeaa uppoamaan paremmin suusta alas. Me ollaan maisteltu itsetehtyjä, mutta täytyy maistattaa kaupasta tehtyjä uppoavatko ne paremmin :D

   Poista
 4. Ihania imetysjuttuja ja onpas söpö pieni poika! <3

  VastaaPoista
 5. Hienoa että imetys onnistui mutta mä en ihan ymmärrä miksi on erityisen hienoa että maistelu aloitetaan vasta 6kk iässä? Meillä tytöt on kasvanut erittäin hyvin rintamaidolla mutta maistelut aloitettiin silti 4kk iässä. En sano että on yhtä oikeaa tapaa mutta mua vaan kiinnostaa miksi oli niin tärkeä juttu että edes maisteluannoksia ei aloiteta aiemmin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi se on niin hienoa, kun se on vauvan parhaaksi. Suolisto on 6kk:n iässä pikkuhiljaa valmis vastaanottamaan muutakin, kuin äidinmaitoa.

   Hienoa Laura! :)

   Poista
  2. Heippa, vastaan oman mielipiteeni vaikka en olekaan blogin kirjoittaja :) Henk.koht. minulta vaati suurta luonteenlujuutta olla antamatta täysimetetylle vauvalle kiinteitä, siksikin olen ylpeä että nyt toisella kerralla siinä onnistuin (esikoisella aloitettiin jo 5kk ja sitä muistelin ettei se vauvan syöminen aina mukavinta ja siisteintä puuhaa ole, miksi siis kiirehtiä, kun siitä ei ole mitään terveydellistä tms.hyötyä). Meillä oli myös suunnitelmissa sormiruokailu, ja sen voi aloittaa vasta kun valmiudet siihen ovat, ja niitä ei vielä 4kk voi olla.
   Muutamia kirjallisuudesta poimittuja pointteja oli myös 6kk täysimetyksen takana:
   -kiinteässä ruuassa ravintoaineet ja kalorit eivät ole yhtä tiiviissä muodossa kuin äidinmaidossa/korvikkeessa
   -vauvan ruoansulatuselimistö ei kykene täysin hyödyntämään kiinteää ruokaa
   -jos kiinteää tarjoaa liian varhain vauvan maidonhalu vähenee ja ravinnonsaanti jää vajaaksi
   -vastustuskyky on vielä kehitysvaiheessa, äidinmaito parasta vahvistajaa
   Maisteluannoksille ei täysimetetyllä ole tarvetta, eri makuja tulee äidinmaidon mukana sen mukaan mitä äiti syö :)

   Poista
  3. Siinähän ne vastaukset tulikin tuossa ylempänä, mitä suurinpiirtein meinasin vastata. :)

   Poista
  4. Nykykäsityksen mukaan kyllä allergiariski pienener jos kiinteitä aloitetaan jo aiemmin. Eihän vauva niistä energiaa saa pitkään aikaan riittävästi, meillä eka kuukausi meni muutama teelusikallinen päivässä, mutta allergeenit tulee esiteltyä riittävän aikaisin . Sinänsä sama minulle vaikka joku täysimettäisi 1v mutta ärsyttää kun edelleen 6kk täysimetystä virheellisesti hehkutetaan vauvalle parhaaksi tavaksi. Ehkä se kehitysmaissa onkin, suomessa tilanne on vähän eri.

   Poista
 6. Ihana, että olet jaksanut olla sinnikäs:) olet saanut paljon muistoja kahdenkeskisistä syömishetkistä; niitä on kiva sitten muistella myöhemminkin! Tuli elävästi mieleen omankin pienen syömisääntelyt<3 mä aloittelin kiinteiden antamisen heti kun lupa tuli (4kk), mutta eipä se ollut kuin pientä maistelua. Tissimaito oli oikeastaan koko ekan vuoden lempiruokaa, ja aloin olla jo vähän epätoivoinen, kun ei syönyt kunnolla mitään muuta. No, vuoden iässä vähitellen sitten alkoi maistua muukin eväs, ja imetys loppui kun tyttö oli 2v ja 2kk:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä muistoja on kyllä tullut ja ainakin nyt tiedän, että imetys tulee onnistumaan joskus toisenkin kanssa. :) Tissimaito on tääläkin sitä lempiruokaa ja varmaan mene hetki kun rupeaa paremmin nuo kiinteät ruoan maistumaanmaidon ohessa.

   Poista
 7. Onnittelut saavutuksesta! Meillä myös 6kk poika sai maanantaina ensimmäistä kertaa elämässään maistaa muuta kuin äidinmaitoa :) Kun päästiin tähän asti on luontevaa aloittaa suoraan sormiruokaillen, suosittelen sinullekin "omin sormin suuhun", paljon asiaa vauvan ruokailusta. Me nautitaan tällä hetkellä kun saadaan koko perhe istua saman pöydän ääressä syömässä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Kyllä me tässä kiinteiden ohessa myös sormiruokkaillaan ja nyt onollut kieltämättä ihan mukavaa kun syödään nykyään kaikki saman pöydän ääressä. Tosin nyt vasta harjoitellaan enemmän tuota istumista. :)

   Poista
 8. Miksi tällainen "haloo" ja itsensä kiittely aivan normaalista asiasta? Imetyshän on aivan luonnollinen asia. Hienoa tietenkin sinulle että olet jaksanut jos jossain vaiheessa oli ongelmia mutta en vaan jotenkin ymmärrä tällaista hypetystä.. Koetko olevasi nyt parempi äiti kun joku joka ei ole pystynyt imettämään ollenkaan? Outo tarve pitkään imettävillä tuoda sitä julki niin hanakasti. Kaikkea hyvää teille joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On imetys kyllä normaali ja luonnollinen asia, mutta harvat kuitenkaan onnistuu siinä 6kk täysimetyksessä. En kuitenkaan koe itseäni milläänlailla paremmaksi äidiksi, vaikka onnistuin imettämään ja kaikki eivät pysty ollenkaan. Minun mielestä ei ole väliä kasvaako vauva rintamaidolla vai korvikkeella kunhan on tyytyväinen ja saa mahansa täyteen. :)

   Poista

Kiitos kommentista! :)