maanantai 31. elokuuta 2015

Lapsettomuus ja sen jälkeen

Muistan hyvin sen päivän kun söin viimmeisen ehkäisypillerini ja ajattelin olevani parin kuukauden päästä raskaana ja pian olisin jo äiti. Olin tuolloin 20-vuotias, täyttämässä parin kuukauden päästä 21-vuotta. Kuukausien edetessä epätoivo alkoi jo iskemään kun raskautta ei kuulunut, vaikka kuinka tikutteli ovulaatiota ja heilutteli peittoa oikeaan aikaan. Kun vuosi yritystä oli takana ilman yhtäkään raskautta mietin, että oltaisiin menty tutkimuksiin. Sinne ei kuitenkaan heti menty kun mies halusi vielä yrittää sen pari kuukautta, joka lopulta piteni puoleen vuoteen. Joulukuussa 2013 soitin ensimmäistä kertaa perhesuunnitteluneuvolaan ja saimme ajan Tammikuulle 2014.

Ensimmäisellä käynnillä kävimme vain perustietoja läpi ja saimme molemmat lähetteen verikokeisiin ja mies vielä siemenestenäytteen viemiseen. Tammikuun lopussa saimme tiedon miehen tuloksista, josta selvisi ettei me tulla saamaan lasta ilman lapsettomuushoitoja. Tiedon saatuani olin surunmurtama, mutta toisaalta helpottunut jotta saatiin syy lapsettomuuteen. Sen seurauksena tiedettiin, mitkä hoidot meillä aloitetaan. Seuraavat kuukaudet oli vain odottelua, kunnes päästiin ensikäynnille naistentautien poliklinikalle, jossa suostuimme lapsettomuushoitoihin ja mies sai uuden näytteen vietäväksi. Huhtikuussa selvisi miehen tulokset, jotka oli menneet huonompaan suuntaan. Kesäkuussa pääsimme sunnittelukäynnille ja hoidot päätettiin aloittaa syyskuussa 2014.

Hoitoja ja pistämistä jännitin paljon, jotka loppujenlopuksi meni odotettua paremmin. Ensimmäisen hoidon aikana tiesin jo viikkoa ennen testipäivää, ettei ole tärpännyt ja olin tietenkin harmissani. Ensimmäistä pakastealkionsiirtoa yritettiin tehdä kolme kertaa luonnolliseen kiertoon, mutta koskaan ei päästy siirtoon asti kun se olisi mennyt aina viikonlopulle. Maaliskuussa 2015 pääsimme vihdoin lääkkeelliseen PAS:iin ja alusta asti oli tunne, että nyt voi olla tärpännyt, joka olikin iloinen yllätys kun testi oli positiivinen. Kuten moni tietää se raskaus päättyi keskenmenoon parin viikon jälkeen. Muistan keskenmenon selvittyä istuneeni sohvan nurkassa itkukurkussa kaikessa hiljaisuudessa kun mies tuli kotiin. Mies tuli viereeni istumaan ja nojasi päänsä olkapäälleni ja sanoi "kyllä me vielä lapsi saadaan, usko pois". Sillä hetkellä myös itkukanavat aukesi.

Toukokuussa toisen ICSI-hoidon jälkeen yritin olla toivomatta liikaa, koska keskenmeno vielä vaivasi mieltäni. Olin todella epäuskoinen kun raskaustesti olikin positiivinen, jonka jälkeen koko alkuraskaus tuli elettyä pelonsekaisissa tunnelmissa. Tällähetkellä on jo ihan hyvät fiilikset ja enää en niin usein pelkää keskenmenoa. Olen jopa päivittäin silitellyt vatsaani ja tuntenut välillä hentoja liikkeitä, enimmäkseen sellaista kuplintaa kun olen laittanut kämmenen vatsalle. Doppleria käytän pari kertaa viikossa kuunnellakseni sydänääniä ja on hassua kuulla sellaista viuh,viuh ääntä kun pikkuisen sydän lyö nopeaan tahtiin. Kaikenkaikkiaan olen kiitollinen siitä, että ollaan päästy tähän pisteeseen ja en olisi vielä jonkin aikaa sitten uskonut, että meistä voisi ihan oikeasti tulla jonainpäivänä vanhemmat. Siihen päivään on kuitenkin vielä aikaa monta kuukautta ja nyt mennään rauhassa eteenpäin ja toivotaan parasta. :) 


8 kommenttia:

 1. :') olet äärettömän vahva ihminen vaikka oletkin joutunut kokemaan kamaluuksia. Uskon vahvasti että nyt teidän tie vie vanhemmuuteen asti <3 ihanaa että olet tuntenut jo liikkeitä <3 itse en vielä ole täysin varma ovatko kuplinnat liikkeitä vai hyvin toimiva suolisto :'D niitä selkeämpiä merkkejä odotellessa :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Spireida! <3 Ainakin neuvolatädin mukaan ne on hentoja liikkeitä, mutta toivottavasti pian tuntuisi jo selkeämpiä tuntemuksia molemmilla! :) <3

   Poista
 2. Pakko kommentoida tuohon dobbleri asiaan, vaikka onkin nyt ihan saivartelua. Se viuh viuh ääni on istukan virtaus. Vauvan sykkeet kuulostaa enemmän laukkaavalle hevoselle. Ja aika helposti dobblerilla erottaa myös oman sykkeen. Vauvalla se vaan on paljon nopeampi, 140-160 lyöntiä minuutissa. Ehkä ymmärsin tekstisi väärin, mutta ajattelin vaan varmistaa :) Mukavaa odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli se sellainen viuh viuh ääni tai sellaista jumputusta ja sykekin oli yli 140 lyöntiä minuutissa. Oman sykkeen erotan hyvin kun se on alle 100. Kiitos paljon! :)

   Poista
 3. Mikä miehesi siemennesteessä oli ongelma? Me ollaan hieman samassa tilanteessa kun miehen siemenneste ei ole hyvälaatuista ja se saattaa olla syynä lapsettomuuteemme. Olisi kiva kuulla myös senkin takia että onko meillä kenties myös hoidot edessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehellä on siittiöiden määrä ja liikkuvuus alentunut ja diagnoosi oli oligoasthenozoospermia, jonka takia en koskaan normaalisti raskautunut vaan piti aloittaa lapsettomuushoidot. Teillä voi olla edessä lapsettomuushoidot, ainakin jos siemesnesteessä on jotain häikkää. Kannattaa ainakin varautua siihen. :) Tsemppiä! <3

   Poista
 4. Ehdottomasti nautit kaikesta tästä mitä nyt saat kokea ♥
  Itselläkin tulee paljon pelkoja mutta yritän ne sivuuttaa ja pysähtyä tähän hetkeen..

  Ennenkaikkea iloita kaikesta tästä mitä meillä nyt on.. Ja jos tekee mieli ostaa jotain ihanaa vauvalle niin osta, äläkä mieti että se tuo huonoa onnea!

  Tuo doppleri on kyllä niin loistava keksintö kun ei vielä liikkeitä niin paljoa tunnu ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän parhaani mukaan nauttia ja olla murehtimatta! :) ♥

   Vielä en ole uskaltanut paljon ostaa vauvalle kun pelottaa jos tässä raskaudessa tapahtuukin vielä jotain pahaa. Sen takia olen mennyt rauhassa ja miettinyt ostavani tarvikkeita myöhemmin.

   Dopplerin avulla on kyllä saanut mielenrauhan kun on kuullut sydämmensykkeen ja on saanut huokaista helpotuksesta. :) ♥

   Poista

Kiitos kommentista! :)