perjantai 30. syyskuuta 2016

Väsymystä ja kuulumisia

Pahoittelut pienestä blogitauosta johon on ollut ihan hyvä syy, nimittäin väsymys. Poika on nukkunut viimmeiset viikot huonosti ja öisin on ollut paljon heräämisiä, mutta sekin on nyt helpottamaan päin ja jälleen mennään öisin normaalilla 1-3 herätyksellä, sen 7 herätyksen sijaan. Mies oli myös suurimman osan tästä syyskuusta reissussa niin on pitänyt hoitaa yksin koti, kissat ja lapsi, vaikka anoppi oli kyllä yhtenä päivänä vähän apuna, että pääsin viemään kissan eläinlääkäriin ja käymään yksinäni kaupassa.

Parin viikon päästä ollaankin taas pojan kanssa kaksistaan kun mies lähtee Uuteen-Seelantiin pariksi viikoksi ja sieltä todennäköisesti suoraan Ruotsiin viikoksi niin ollaan suurinosa lokakuusta ja marraskuun alusta kaksin. Väsyttäviä päiviä tulossa ja ainakin kotiseudulla tulee käytyä jonain päivänä ja jos saisi isovanhemmilta vähän apua, niin saan hetken omaa aikaa. Avun pyytäminen on edelleen itselleni vaikeaa, mutta ehkä mä vielä tajuan sitä pyytää muutenkin kuin hätätilanteessa. Sitä kun on tällainen jääräpää, että ne lapset pitää hoitaa yksin vaikka väkisin, niin että omat voimat on lopulta ihan loppu.

Marraskuussa menen Juha Tapion keikalle kaverin kanssa tai yksin jos en saa ketään mukaan ja pyydän pojalle siksi aikaa lapsenvahdin, että pääsen kerrankin vähän tuulettumaan tästä vauva-arjesta, ellei sitten mies ole jo kotiutunut työreissulta niin saa olla pojan kanssa sen illan. Nähtäväksi jää, mutta sinne menen vaikka jalka kipsissä tai kuinka kipeänä tahansa kun sitten loppuvuodesta Juha jääkin tauolle. :D

Arki rullaa tätä melko samaa kaavaa pojan kanssa ulkoillessa, leikkiessä, muskarissa ja vauvakerhossa käyden. Välillä olen kyllä ihmetellyt, miten toiset äidit jaksaa joka päivä olla menossa jonnekkin kun en itse ole niin menevää tyyppiä, että joka viikonpäivälle pitäisi olla järjestämässä vauvan kanssa jotain ohjelmaa ja mulle riittää hyvin tämä lähiympäristä, missä voin pojan kanssa viettää aikaa ja nauttia termosmukista kuumaa teetä. Muskari ja vauvakerho onkin riittänyt hyvin ja silloin tällöin olen käynyt tapaamassa muita äitejä vauvojensa kanssa kahviloissa, mutta jotenkin se ei ole minun juttuni pyöriä kahviloissa rupattelemassa vauva-arjesta. Kaikki me äidit ollaan erilaisia ja parhaita vanhempia omille lapsille sellaisenaan. :)

torstai 22. syyskuuta 2016

7 kuukautta

7kk iässä hän

Hymyilee koko ajan kuin Naantalin aurinko

Käyttää kovasti ääntään ja juttelee

Tykkää kun kutituksesta

Kuolaa jonkin verran

Omistaa kaksi hammasta

Syö omia varpaitaan

Sylissä seisominen on parasta

Istuminen syöttötuolissa on mukavaa ja sohvallakin pysytään jo hetki istuen, kunnes keikahdetaan kyljelleen. Lattiallakin ollaan istumista jo harjoiteltu.

Lattialla viihdytään hyvin lelujen parissa

Paikasta toiseen liikutaan kierimällä tai ryömimällä

Punkee itseänsä konttausasentoon ja yrittää päästä eteenpäin, mutta vielä ei ole onnistunut

Lattialla ollessa ollaan myös välillä "lentoasennossa", tosin vähemmän kuin ennen

Vaatekoko on 68cm 

Käytössä Liberon 4 koon housuvaipat. 

Kylpeminen on hauskaa puuhaa

Vierastaa jonkin verran aikuisia

Äidin perään itketään jos kävelee vain ohi

Äidin imetyskoru viedään heti suuhun kun se nähdään

Uutena taitona on kiva maiskutusääni

Kukkuuleikki on aika hauska juttu

Kirjojen ja lehtien lukeminen on kivaa

Lempilelut ovat keltainen leijonahelistin, marakassi, sinivihreä purulelu, kaukosäädin, leivinpaperi, johdot

Seuraa kovasti, mitä ympärillä tapahtuu

Nukkuu yleensä 2-3 päikkärit

Nukkuu yhdet päikkärit vaunuissa ulkona

Yöt nukkuu kokonaan pinnasängyssä

On maistanut: Mangoa, luumua, päärynää, mustikkaa, omenaa, banaania, kesäkurpitsaa, bataattia, perunaa, porkkanaa, kaurapuuroa, kanaa, naudanlihaa sekä ihan vähän pähkinää.

Syö kiinteitä 3-5 kertaa päivässä

Syöttötuolissa istuessa taputtaa käsillä pöytään

On rintamaidolla ja syö 7-8 kertaa päivässä

Herää yöllä syömään 2-4 kertaa

Pulauttelee harvoin

Äidin hiuksien repiminen on kivaa

Myös äidin naamasta ja kaulasta on kiva ottaa oikea puristusote

perjantai 9. syyskuuta 2016

6kk neuvola

Keskiviikkona oli 6kk neuvola ja mentiin sinne siitä huolimatta, vaikka poika oli vielä vähän flunssassa ja on edelleen. Kiinteiden aloitus ei ole vielä kovin hyvin alkanut, mutta toivon mukaan pikkuhiljaa rupeaisi nekin maistumaan. Pituutta oli tullut hyvin se 3,1cm, mutta painoa oli tullut vain 375 grammaa ja huiteleekin vähän normaalikäyrän alapuolelle. Luulenpa, ettei painoa ole tullut sen takia niin hirveästi kun poika on ruvennut ryömimään niin kuluttaa nyt enemmän energiaa. Saatiinkin käsky lisäämään rypsiöljyä ruokiin jos se auttaisi painoa paremmin nousemaan. Seuraava neuvola onkin pojan täyttäessä 8kk ja saapa nähdä päästäänkö silloin kuinka lähelle 8kg. :) 

Olen nyt kokeillut enemmän sormiruokailua ja ainakin sillä keinolla se ruoka menee paremmin suuhun kun saa itse ottaa käsiinsä ja tutustua ruokaan rauhassa. Voi olla, että siirryn siihen kokonaan vaikka puuron ja marjasoseet annan kuitenkin vielä lusikalla.

6 kuukauden mitat (5 kuukauden mitat)
Paino: 7350g (6975g)
Pituus: 70,9cm (67,8cm)
Päänympärys: 44,0cm (43,3cm)

"Kehitys hyvää. Kasvu normaali. 
Painoa niukemmin.
Lisäruokia nyt enemmän ja öljylisä joukkoon."

torstai 8. syyskuuta 2016

Pojan rytmiä

Tein vähän tällaista aikataulua, milloin me tehdään suurinpiirtein mitäkin, mutta aina kaikki ei mene niinkuin kirjoittaa. Pojan syömisen kanssa on välillä ongelmia kun ei suostu aina syömään, niin päivässä voi tulla joskus vain 3 kertaa kiinteitä, mutta toivon mukaan saisin jossain vaiheessa pojan syömään joka päivä sen 5krt päivässä ja pikkuhiljaa suurentamaan annoskoota. Sormiruokailua harrastetaan päivittäin enimmäkseen hedelmienpaloilla, mutta olen nyt vakavasti miettinyt siirtyväni siihen kokonaan jos ruoka alkaisi paremmin maistumaan.

Tällähetkellä ollaan sairastettu flunssaa ja ensimmäiset pahimmat päivät ollaan oltu sisällä, mutta nyt on pikkuhiljaa taas uskaltanut käydä vaunulenkillä ja pääsin itse yhden päivän kurkkukivulla, mutta pojalla on kunnon räkätauti. Jospa tämä tästä jossain vaiheessa hellittäisi tai käydään lääkärissä näytillä jos ei pojan flunssa helpotu.

Klo 06.30-08.00 aikoihin alkaa pinnasängystä kuulumaan iloisia ääniä kun poika herää ja pyörii sängyssä, jolloin otan hänet syliin tai sänkyyn syömään. Joskus poika voi nukahtaa syömisen jälkeen uudestaan vielä tunniksi tai sitten köllötellään vielä jonkin aikaa sängyssä, ennen kuin noustaan ylös. Herättyämme mennään pesemään molempien hampaat, vaihdetaan vaatteet ja uusi vaippa päälle, jonka jälkeen mennään syömään aamupalaa. Annan aamuisin marja/hedelmäsosetta sen verran kun huolii syömään. Aamupalan jälkeen siivoan jäljet ja mennään olohuoneeseen lukemaan ehkä vähän kirjaa tai soitan/näytän Fröbelin paloikoita telkusta, mistä tykkää kovasti.

Klo. 08-10.00 noin pari tuntia heräämisen jälkeen hymy alkaa hyytymään ja poika rupeaa hieromaan silmiään väsymyksestä ja alkaa tulemaan nälkäkitinää. Siirrymmekin seuraavaksi leikkien parista sohvalle tai makkariin imettämään, kunnes poika nukahtaa rinnalle ja siirän hänet pinnasänkyyn nukkumaan. Pojan nukkuessa laitan pyykkikoneen pyörimään, voin tehdä jotain pientä siivoamista, nukun itsekkin päikkärit tai katson Netflixistä elokuvaa.

Klo. 10-11.30 rupeaa itkuhälyttimestä kuulumaan ääniä ja käyn hakemassa pojan syliini. Vaihdan pojalle uuden vaipan ja tankkaamme hetken rinnalla, jonka jälkeen menen syöttämään pojalle vähän sosetta. Tällähetkellä on mennyt peruna-porkkanaa tai bataattia ja pikkuhiljaa rupean lisäämään myös lihaa joukkoon.

Klo. 12.30-13.30 Jonkin aikaa touhuessa poika alkaa osoittamaan väsymyksen merkkejä ja menen pojan imettämään. Yleensä aamuisten pitempien päikkäreiden jälkeen poika ei nuku enää kuin 30-60 minuuttia tai jos ei ole nukkunut aamulla pitkiä päikkäreitä niin nukkuu sen näihin aikoihin. Syön vähän jotain pientä purtavaa  ja me käydään yleensä tällöin 30-60 minuutin vaunulenkillä. Vaunulenkiltä tullessa työnnän pojan vaunujen kanssa parvekkeelle nukkumaan jos vielä nukkuu.

Klo. 14-16.00 jossain vaiheessa alkaa itkuhälyttimestä kuulumaan jälleen ääniä ja haen pojan leikkimatolle hetkeksi touhuamaan, ellei ole jo herännyt ennemmin. Laitan tässä vaiheessa mahdollisesti pyykit koneesta pyykkitelineeseen kuivumaan jos pystyn tai menen poikaa hetkeksi imettämään ja tarjoan sen jälkeen hedelmä,-tai marjasosetta. Mango,- ja päärynäsose näyttää näillänäkymin olevan lemppareita ja niitä menee parikin teelusikallista, kunnes poika ilmoittaa ettei enää ei mene. Syömisen jälkeen käydään mahdollisesti vielä rinnalla, vaihdetaan vaippa ja jatketaan touhuamista.

Enää en voikkaan kovin rauhassa istua kun poika oppi ryömimään ja kovalla vauhdilla menee aina koskemaan niihin kiellettyihin asioihin ja kun huudan perään niin vilkaisee taakseensa, jonka jälkeen päästä hymyn ja vauhti sen kuin vain kiihtyy ja sitten saan käydä juoksujalkaa nappaamassa syliin, kunnes pojalla menee hermo kun kannan taas takaisin.

Klo 16.30-18.00 Poika nukkuu näihin aikoihin ne kolmannet  30-60 minuutin päikkärit ja silloin tällöin käyn myös vielä toisen kerran vaunulenkillä tai muuten poika nukkuu sisällä pinnasängyssä. Mies tulee töistä siinä 17-18 aikoihin, jolloin syödään kaikki saman pöydän ääressä ja poikakin saa samalla kiinteitä. Tässä välissä vietetään molempien omaa aikaa eli joko mies nukkuu hetken aikaa päikkäreitä tai sitten minä käyn ulkona yksin kävelyllä, jolloin toinen meistä on silloin pojan kanssa kahdestaan. Välillä ei ehdi viikolla viettämään sitä omaa aikaa niin menee sitten viikonlopulle, että kumpikin saa toisena päivänä nukkua vähän pitempään ja toinen meistä nousee silloin pojan kanssa ennemmin ylös aamupalalle.

Klo 19.30  Ruvetaan pikkuhiljaa valmistautumaan pojan nukkumaan menemiseen ja hän käy kylvyssä 2-3 kertaa viikossa. Annan pojalle iltapalaksi vähän puuroa ja lisään joukkoon vähän marja/hedelmäsosetta tai rintamaitoa, tosin se puuro syljetään melkein aina ulos ja marjasose menee kyllä alas. Syömisen jälkeen mennään hammaspesulle, vaihdetaan vaippa ja yöpuku päälle. Lopuksi hän käy vielä rinnalla ja nukahtaa suurinpiirtein klo. 20.30-21.30 välillä yöunille. Pojan nukkuessa syön joko iltapalaa, siivoilen, vietetään miehen kanssa yhteistä aikaa tai sitten yritän kirjoittaa blogia jos jaksan. Nukkumaan koitan mennä joka päivä vähintään siinä klo. 23.00.

Yöllä poika voi nousta sen kaksi tai kolme kertaa syömään ja me herätään siinä klo. 06.30-08.00 aikoihin ylös, kunnes päivä alkaa jälleen alusta.

maanantai 5. syyskuuta 2016

Uusia blogeja?

Nyt saa laittaa linkkejä niin lapsettomuus-, odotus-, tai perheblogeista! Olisi kiva saada lisää luettavaa vaikka se olisi sinun tai jonkun muun blogi, mitä olet tykännyt lukea niin voit laittaa osoitetta tulemaan. :)

torstai 1. syyskuuta 2016

Perhe-elämää

Täällä on onneksi pari päivää sitten ruvennut yöheräämiset helpottamaan kun tuli nyt toinen hammas läpi ja pikkuhiljaa poika on nukkunut jälleen hyvin sitä 8-10 tuntia 1-2 herätyksellä. Kiinteiden aloitus on vielä ollut vähän nihkeää ja se teelusikallinen voi suurinpiirtein mennä suusta alas ja välillä sormiruokaillaan siinä ohessa, tosin sekin vielä huonolla menestyksellä mutta pikkuhiljaa mennään eteenpäin syömisen kanssa.

Poika oppi viimme viikolla ryömimään ja nyt meneekin jo melko pitkiä matkoja eteenpäin lelujen perässä. Johdot ja kaukosäätimet on parhaita ja ne pitääkin aina piilottaa pois näkyvistä kun hän käy niitä muuten heiluttelemassa käsissään. Tästä se taitaa alkaa näiden tavaroiden piilottaminen, ettei poika ehdi niitä sitä mukaan tuhota :D

Arkeen on tullut nyt vähän muutoksia kun aloitettiin viimme viikolla muskari ja sellainen vauvaryhmä, missä käy välillä ihmisiä vierailemassa ja kertomassa vauva-arjesta tai sitten on kertoja kun siellä vaan höpistään kaikesta taivaan ja maan väliltä. On ollut mukavaa kun on tavannut eri-ikäisiä vanhempia ja vauvoja, joita poikakin on ihmetellyt keitä nämä ihmiset on.

Tämä viikko ollaan oltu pojan kanssa kaksistaan kun mies on työreissussa ulkomailla ja tulee onneksi huomenna kotiin ja lähtee maanantaina taas noin viikoksi toiseen maahan töihin. Viikonloppuna vietetään yhteistä aikaa perheen kesken ja käydään yhdessä ulkoilemassa. Ensi viikolla yritetään keksiä pojan kanssa alkuviikosta jotain kivaa tekemistä kun ke-to on sitten menoja niin menee viikko sitten nopeasti.

Mukavaa tulevaa viikonloppua kaikille! :)